A kutyakozmetika létjogosultsága

A kutyakozmetika több száz évvel ezelőtt kialakult mesterség, ami az egyre divatosabb és mutatósabb fajták kialakulásával és terjedésével folyamatosan fejlődik.

Eleinte, a speciálisan tenyésztett fajták szőrzetét csak az általuk elvégzett vadász, terelő és egyéb munka miatt, a test mechanikai védelmének ellátásra nyírták, alakították. Nagyon jó példa erre az uszkár, mely vízi vadászként dolgozott az ember mellett, így pomponjai nem a küllem, sokkal inkább az ízületek védelmére lett kialakítva, a felesleges szőrt eltávolították, mert súlya akadályozta az állatot, illetőleg könnyebb volt tisztán tartani. A vadászó kutyafajták lábain a bokrok, erdei növényzet miatt van vastagabb, oszloposra nyírott szőrtakaró, hiszen az védi bőrt a sérülésektől, míg a testen rövidre szedett, a beleakadó ágak, és szennyeződések elkerülése miatt. Természetesen észrevették, hogy a nagyobb gondossággal kozmetikázott állatok nem csak kevésbé sérülékenyek, de szebbek is, így megkezdődött a mai értelemben vett kutyakozmetika térhódítása, illetve egyfajta versengés az állatot tenyésztők és tartók között. A különböző fajták pontos leírásai (standard) hamarosan azt is tartalmazták, hogy a szőrzet milyen formájú, és minőségű legyen, illetőleg hozzáértő kezeléssel a test arányainak javítására, küllemének alakítására is használhatóvá vált. Mindebből nem az következik, hogy a kutyakozmetika szükségessége pedigréhez kötött, és csak fajtatiszta kutyáknál kell. A keverék kutyák ugyanolyan szőrtípusokkal rendelkeznek, mint amilyen fajtákból keveredtek, és ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, így a kozmetikai beavatkozás náluk is elengedhetetlen.

Hogy miért van erre feltétlenül a mindennapi életben szükség? Mert a mesterségesen kitenyésztett, hosszú, félhosszú és speciális szőrű kutyák, illetve más ilyen jellegű társállatok már elveszítették azt a fajta ellenálló kültakarót, ami annak idején jellemezte őket. Az emberi tenyésztésben a küllem az egyik legfontosabb tényező, ami szerint az állatokat szelektáljuk, így alakulhatnak ki az egymástól eltérő fajták. Ahhoz, hogy egy bizonyos fajta a legjobb küllemet hozza, a szőrnek is megfelelő minőségűnek, és alakíthatónak kell lennie, ez genetikai adottság, de sokat lehet rajta javítani. Legtöbb állat már nem képes a szőrzetet természetesen rendben tartani, külső beavatkozás szükséges, a betegségek elkerülésére és megfelelő életminőség biztosítására. Az elhanyagolt állatok nem csak fogékonyabbak a különböző bőrbetegségekre, de nem érzik jól magukat, és az összecsomósodott, koszos szőr fájdalmat, betegségeket, fertőzést okoz az állatnak.

Az kedvencek szakszerű kozmetikázásának az egyik, és legfontosabb része az egészségügyi nyírás, és trimmelés. Ez alatt értendő az egyes testtájak - genitáliák, fülek, pofa, mancsok tisztán tartása, az oda nem kellő szőrzet eltávolítása, rövidítése, vagy ritkítása. Fésüléssel, és egyéb kozmetikai tevékenységekkel nem csak az elhalt szálakat, de a beletapadt szennyeződést, csomókat is eltávolítjuk, mely kellemetlen, illetve sérülést okozhat. Emellett fontos a tetszetős küllem kialakítása, mely történhet a fajta számára, előírt standard szerint, de egyéni, az állatnak és gazdájának a legmegfelelőbb, praktikus fazonra is. Fontosnak tartom, hogy e két szempont találkozzon, és akár hobbi, akár kiállítási minőségben, de a kis vendég és gazdája is elégedetten távozzon a kozmetikából.

Manapság a házikedvencek számára kifejlesztett kozmetikai anyagok és eszközök eladására millós nagyságrendű iparág jött létre, ami azt mutatja, hogy ezek az állatok egyre inkább társak, és megbecsült szereplői életünknek. Ez azzal is jár, hogy a bőség zavarában sokan nem megfelelő kozmetikumokat vásárolnak, vagy nem jól használják azokat. A kutyakozmetikus egyik legfőbb feladata az előzőekben leírtakon túl, hogy a gazdik számára megfelelő tanácsadással is rendelkezésre álljon, mind tartás, mind pedig kedvencük ápolása terén. Fontos megismerni a vendéget és gazdáját, illetve a tartási körülményeket, hogy megfelelő ápolási protokollt lehessen felállítani, melyben ideális esetben az állatorvos, és a tenyésztő is aktívan közreműködik.

A mai házikedvenc kultusz megköveteli, hogy az ember, aki felelőséggel magához vesz egy élőlényt, az annak megfelelő életet biztosítsák, ez hatványozottan igaz egy mesterségesen kialakított, speciális törődést igénylő társállatra!

Ne feledjük: szép, csak egy ápolt, és egészséges állat lehet! Így jó velük élni, és Ők is így élhetnek teljes, hosszú életet velünk! Minden kedves vendégemnek, és állattartónak szívből kívánom!